Ministerio de Defensa de España

Cercar en aquest lloc web

Acords bilaterals

Els darrers anys han estat testimonis de l'aproximació de les nostres Forces Armades al món internacional. Aquest procés va començar amb un esforç notable per a fer de les Forces Armades espanyoles un component més de l'Aliança Atlàntica.

Avui, aquestes relacions s'han desenvolupat plenament, i per a la seva materialització, el Ministerio de Defensa disposa de diferents instruments, un d'ells, possiblement el més important, és la signatura de protocols de col•laboració bilaterals i multilaterals en l'àmbit de la defensa.

A través d'ells es tracta de crear o mantenir una nova situació, d'equilibri o favorable, o bé provocar un nivell d'activitat bilateral internacional que afavoreixi el naixement, l'aprofundiment o la intensificació d'aquestes relacions.

La signatura amb un altre país d'un Protocol de Col•laboració en l'àmbit de la Defensa facilita el desenvolupament de les relacions i obri la possibilitat que es signen altres acords tècnics específics de responsabilitat del ministeri.

Existeixen més de 700 acords tècnics i acords no normatius en l'àmbit del Ministerio de Defensa.

Cal destacar entre ells els protocols de cooperació per a la Defensa que es signen amb els ministeris d'altres països, i que serveixen de base en les relacions bilaterals, així com de guia en la negociació d'altres acords.

Les relacions exteriors en l'àmbit del Ministerio de Defensa han anat creixent de forma important en els darrers anys (en la dècada dels 80 teníem subscrits nou acords de cooperació en matèria de Defensa, en els 90 teníem 24 i actualment en tenim subscrits 50.

A través dels acords bilaterals cerquem contribuir al desenvolupament de les relacions entre els països per mitjà de la cooperació en l'àmbit de la defensa.

L'enteniment mutu, l'intercanvi d'informació i l'increment de la cooperació entre els respectius ministeris i Forces Armades afavoreixen la pau i l'estabilitat internacional.

Els acords faciliten l'intercanvi de visites a nivell polític entre els ministres i altres autoritats civils i militars dels seus respectius ministeris. Fomenten els contactes entre les institucions de les Forces Armades d'ambdós països, desenvolupant la cooperació en camps com ara el control democràtic de forces, control d'armament i desarmament, suport a la pau, recerca i salvament, i operacions humanitàries, organització de les Forces Armades, gestió de crisi, educació i formació i qualsevol altra àrea mútuament acordada.

Es podran promoure els contactes científics i d'investigació en els diferents camps de la defensa per mitjà de l'intercanvi d'informació, visites recíproques a centres d'investigació i altres iniciatives d'interès mutu.

Així mateix, s'incrementa la cooperació en l'àrea de la indústria de defensa, l'intercanvi d'informació tècnica, trobades d'experts en armament i equipament, familiarització amb la indústria nacional de defensa, i participació conjunta en programes d'investigació.

Amb ells, es promouen visites mútues de delegacions, i reunions de grups d'experts, principalment en l'àmbit de la política de defensa, educació i formació, assistència mèdica, legislació militar, serveis militars, i altres àrees mútuament acordades.

La signatura dels dits acords, permet l'establiment de Comissions Mixtes formades per representants dels països signants de l'acord.

La Comissió dirigeix i coordina les activitats de cooperació militar entre els dos països, podent desenvolupar un programa d'activitats de cooperació, segons els interessos que es comparteixen.
En l'actualitat, Espanya té subscrits:

  • 50 acords en matèria de Defensa (França, Regne Unit, Grècia, Noruega, Països Baixos, Bèlgica, Tunis, Mauritània, El Marroc, Veneçuela, Rússia, Romania, Hongria, Bulgària, Cuba, República Txeca, Polònia, Ucraïna, Xile, Eslovènia, Portugal, Eslovàquia, Estònia, Croàcia, República Dominicana, Letònia, Lituània, Bolívia, Jordània, Estats Units, Colòmbia, Algèria, Malàisia, Argentina, Albània, Perú, Cap Verd, Bòsnia i Hercegovina, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Moçambic, Corea del Sud, Sud-àfrica, Líbia, Aràbia Saudita, Equador, Sèrbia, i Macedònia).
  • 21 acords que es troben en diferents processos de negociació amb Uruguai, Namíbia, Egipte, Israel, Suïssa, Brasil, Mèxic, Paraguai, Senegal, Angola, Gabon, Guinea-Bissau, Guinea Equatorial, Afganistan, Unió dels Emirats Àrabs, Kuwait, Qatar, Xina, Índia, Pakistan i Filipines.
  • 30 comissions mixtes (Albània, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Macedònia, Ucraïna, El Salvador, Guatemala, Hondures, Nicaragua, Conferència de Forces Armades Centreamericanes (CFAC), República Dominicana, Argentina, Bolívia, Xile, Colòmbia, Equador, Perú, Algèria, Cap Verd, Líbia, El Marroc, Mauritània, Tunis, Moçambic, Sud-àfrica, Israel, Jordània, Aràbia Saudita, Corea del Sud i Malàisia).
© Copyright 2009 Ministerio de Defensa de España P. de la Castellana, 109 28071 Madrid – Tel.: (34) 91 395 50 00